maanantai 10. maaliskuuta 2014

Sateessa kesäisessä, traagisessa, surullisessa, popkulttuurissa, melodraamassa, film noirissa

Sateella itketään yksin, mutta pussataan yhdessä. Sade pop-kulttuurissa ja muussa melodraamassa tunteiden tulkkina. Sataa vanhoja ämmiä, kissoja, koiria. Kuvassa yhdistyy sade ja junamatka - melodraaman ja tarinan ainekset ;)
Sateessa kesäisessä, traagisessa, surullisessa, lupaavassa. Alkup. teksti Veden vuosi suntiibi linkistäni.

Misfits - The Devil's Rain video. Pop-kulttuurissa ja musiikissa. The Devil's Rain leffassa on tosi mielenkiintoinen miehitys ;) Saatanan sade.. Mitä - samassa The Devil's Rain elokuvassa Anton La Vey, Ida Lupino, William Shatner, Ernest Borgnine ja John Travolta. Huh huh. Kuuman keskipäivän auringonpaahteessa on varmaan tajuttoman kuuma mustissa paksuissa viitoissa laahustaa pölyisessä aavekapungissa... Osa kohtauksista näyttää kyllä surrealistisilta, mutta lännenfilmin ja satanistisen kauhuelokuvan ristiriitos ei pure täysillä.. Tosin Tarantino voisi tehdä tämän uudelleen, mutta mistä saisi yhtä monipuolisen roolituksen... Borgnine on Jonathan Corbis - ja tässsä satanistisen papin roolissaan vuohipukin näköisessä Perkeleen reinkarnaatiossa välillä todella pelottava.
ihana ja kestävä, ja pestävä Frankenstein junior...
Blade Runner - TEARS IN RAIN, klassikkokohtaus... Rutger Hauer on niin syötävä. Ja traaginen. Ja märkä....


Sade - olikohan se markiisi de?
Kaikista kaunein sadekohtaus löytyy elokuvasta My wife is a gangster ( 2001 );
olemme tummassa kaupungissa, pimeään aikaan, ja visuaalisesti huikea taistelukohtaus käydään sateessa… Aasialaiset naispuoliset toimintatähdet ovat mukavaa, ja kauan kaivattua lisää popkulttuuriin… Maggie Cheungin Irma Vep ja Maggie Q:n Vaarallinen tehtävä III ja neljäs Die Hard..
      Jatkuva, viheliäinen sade ahdistaa ainakin sarjamurhaajaelokuvassa Seven, ja  Blade Runner teoksessa se on peräti happosadetta.
Sarjakuvassa ja sen filmatisoinnissa Sin City komean graafinen sade piiskaa kuvaruutua jylhästi ja julmasti. Myös lumisade on siinä kaunista – kuten myös sarjakuvassa Lumikko. Vai oliko se myös Silence?
                 Mitä ilmastonmuutos sitten tarkoittaa?
     Onko se oikea rankkasade, joka huuhtoo kaiken tämän saastan pois?
kuten suhari Travis Bickle ( keesipäiden kuningas Robert de Niro ) elokuvassa Taksikuski unohtumattomasti enteilee.
     Oliko vuoden 2004 joulukuinen tsunami sellainen? Luen par aikaa Blod, svett & dårar kirjaa riemastuttavan orkesterin Backyard Babies virallisista edesottamuksista. Nokkamies Dregen on musiikkibisneksen viimeisiä aitoja ihmisiä, ja kirjan epilogissa hän kuvaakin tunnelmiaan selvittyään tsunamista. Kuinka aallot tuovat takaisin.
     Oliko se nykyajan vedenpaisumuskertomus kuten mesopotamialainen eepos Gilgameš, vedenpaisumuskertomus, joka sinänsä kopioitiin suoraan raamattuun.
     Mitä symboloi minisarja Lontoo tulvii? Entä Day after tomorrow ja A.I.? Puhumattakaan animaatiosta Iceage, suomennettuna Jääkausi.
         Takaisin sateeseen…. Black rain elokuvassa on kauneinta Iggy Popin kylmiä väreitä nostattavan viisun Livin´on the edge of the Night  lauseen jossa musta sade laskee maahan....
Musiikkivideolla sade on kauneimmillaan tumman puhuvassa musiikkivideossa eli Hardcore Superstar: Have you been around, jossa sadepisarat kiiltävät mustalla, lakritsimaisella latexilla.  
     Tietysti klassikkobiisi Cult: Rain on sanallisesti sitä itseään. Lyriikoissa minää polttelee kuin aurinko aavikolla, ja hän odottaa, ja on odottanut kauan, että taivaat aukenisivat, ja seuraisi vilvoittavaa sadetta.....  Sanoissa risteilevät vuorottelen sade ( rain ) ja nainen ( her ).....                
     Saman tyylistä symboliikkaa on Pelle Miljoonan laulussa Tahdon rakastella sinua...          
     Mikä on hauskin sadekohtaus? Ainakin nerokkaassa 1970-luvun Frankenstein junior elokuvassa on sellainen. Frankesteinin suvun tuorein vesa ei halua millään muotoa astua isänsä jalanjalkiä, ja sanookin että nimensä lausutaan Fronkenstiin ( toisista syistä kuin Emiilia Vileeen ja Hyacint Bukeee ), mutta ajan kanssa veri vetää öiselle, kylmälle hautuumaalle kuokkimaan. Frankenstein ( mainio Gene Wilder ) marisee tilanteen surkeutta. Hänen apurinsa, tietystikin kyttyräselkäinen Igor ( lausutaan Aigoor ) sanoo, että asiat voisi olla huonomminkin. Voisi sataa. Totta kai silloin jyrähtää….
        Hurjinta sadettaa saadaan varmaan Ilmestyskirja. Nyt. elokuvassa...        
Vai oliko se sitten Monsoon Wedding puoli-bollywoodfilkassa joka nimensäkin puolesta on monsuunihäät...
                           Sadetta mä kuuntelen...              
Spider-Man seikkailussa märkä pusu ylösalaisin roikkuvalta hämähäkkimieheltä on vähintäänkin sähköinen - siinä vesipisaroitten laulaessa...                  
    Ahdistavassa jännärissä, nykyajan rikos & rangaistus -teemaa viiltävässä leffassa  Match Point ( 2005 ) on vesisateella tärkeä merkitys kielletyn intohimon kuvaajana, keskellä heinäpeltoa. Sade tuntuu alleviivaan intohimon hetkeä jolloin ylittää rajan, eikä mikään ole niin kuin ennen.
               Siksikö kotomaassammekin on suosittu heinälatoa, jonne mennä piiloon myrskyä, joka dramaattisesti jossain puhkeaa..      
       Myös 1990-luvun tärkeimpiin kuuluvassa romanttisessa komediassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset rakastavaiset seisovat keskellä katua, toisiaan tuijottaen, vaikka sataisi kuin Esterin veräjästä.
Hienossa elokuvassa Lady in Water pohditaan, miksi elokuvien kohtaukset tapahtuvat sateessa. Mitä sade symboloi….

Ei Hämiksen pusu ole yhtään mitään, Aki Kaurismäki on jo 80-luvulla roikkunut puussa alapäin ja suudellut tyttöä Ville Alfan hahmossa, koska Alphaville nyt vaan on niin erinomainen.. Elokuvassa Valehtelija , 1981 IMDb       ELONET

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.